5:2 kuren information, opskrifter, bøger og apps

Featured Posts (20)

Ændringer på Sund Faste

Der er lavet 4 ændringer på Sund Faste, som gerne skulle gøre det nemmere at finde rundt og give bedre mulighed for at kommentere  de artikler, dagbøger og andet som allerede er skrevet.

 • Den første ændring er layoutet, som gerne skulle være nemmere at finde rundt.
 • Den anden ændring er at Sund Faste nu bruger Facebook som kommentare. Så er du allerede på Facebook, så behøver du ikke logge ind for at skrive en kommentar.
 • Forrummet er aktivt igen og der kan man også bruge Facebook til at skrive eller svare på spørgsmål.
 • Det er nu muligt under aktivity at skrive en direkte opdatering om hvordan det gå med 5:2 kuren.

Jeg håber det hele virker og vil gerne have besked hvis der findes mangler eller fejl.

Michael

Read more…

Den letteste vej til 5:2 kuren

Fem dage med ganske almindelig mad og to dage med næsten ingenting. Så enkle er principperne for den nye populære 5:2 slankekur. Måske er det derfor, at så mange mennesker er hoppet med på vognen, ikke mindst mændene, der sætter pris på det klare budskab: Max 600 kalorier dagligt, vælg selv hvilke to af ugens syv dage du faster. For kvindernes vedkommende hedder det 500 kalorier.

'Den letteste vej til 5:2 kuren' indeholder 200 opskrifter på ca. 200 kalorier. Opskrifterne gør det enkelt at klare sig igennem kurens to ugentlige fastedage og sikrer at kuren bliver en succes. Bogen indeholder små lette måltider, der smager dejligt i sig selv og kan holde sulten for døren. Her er opskrifter på morgenmad, frokost og aftensmad, samt snack-light og energiboosters. kalorier. Desuden giver bogens forfatter, Gitte Heidi Rasmussen - der er ernærings- og husholdningsøkonom og ugebladet SØNDAGs ekspert i sund og slankende mad - en række tips til, hvordan du kommer hele vejen i mål.

200 opskrifter på 200 kalorier

Download den her: Den letteste vej til 5:2 kuren

Read more…

TargetWeight PRO

Beskrivelse

- iPod Touch, iPhone or iPad Universal WEIGHT LOSS & FITNESS TRACKING App
Powered by TactioHealth, the world's best family health tracking platform

- Weight Tracking
Tracks Height, Body Weight, Body Fat%, and Body Mass Index from manual data entry or automated eHealth sync from Fitbit, Withings or Wahoo Fitness. Provides great expansive charts with stats and zoom levels.

- Daily Steps Tracking
Tracks Daily Steps from manual entry or automated eHealth sync from BodyMedia or Fitbit.

- Physical Activity Tracking
Tracks both cardio and strength physical activities by manual data entry or automated eHealth sync from RunKeeper.

- Nutrition Plan Tracking
Provides a personalized nutrition plan with day-to-day, meal-by-meal calories with the explanation of where this plan comes from in terms of resting metabolism, weight loss plan and physical activity. TactioHealth disables this function if user sets an "unhealthy" weight loss plan.

- Tactio HealthCloud Backup
Provides an automated secured backup system of the user's data so it can be recovered on another device in case of loss or stolen device.

- Electronic Health
Supports a wide variety of eHealth interfaces to its partner's medical devices and apps. That includes various body scales, activity monitors and fitness coaching apps.

- Multi-Media Notes & Journal
Supports note taking in text, audio or photo format. That can include anything from test results to food notes to an audio recording of any kind. All the notes are organized in a chronological journal.

If you are looking for a broader Weight-Loss, Hypertension, Diabetes or Health Tracking application for you or the entire family (multi-user), then look for TactioHealth, "World's ultimate health app".

Read more…

5:2 Diet TrackMyFast

Hvad enten du følger 5:2, Johnson Up Day Down Day (JUDDD) eller en anden dagfastediæt, vil TrackMyFast hjælpe dig med at forblive på rette vej og holde dig motiveret under din fastediæt, hvilket forøger dine chancer for succes

Det inkluderer nogle fremragende egenskaber til at holde dig ajour med din diæt, bl.a.:

Fleksible fastemønstre
Definér fastemønstre, some gentager sig hver uge, hver anden uge eller skift faste/ikke-faste dage. Man kan skabe nye mønstre til enhver tid, efterhånden som man gør fremskridt.

Diætstatus
Se straks statussen for din diet, inkl. dagtypen (faste/ikke-faste dag) og vægten, der er tabt eller skal tabes.

Målinger
Registrér nøglemålinger inkl. vægt, tale, hals, kropsfedme, velbehag, sult og kolestorol, (HDL, LDL & Triglycerid).

Kalender
Forsyner dig med et månedligt kalenderblik, som viser dig dine fastedage og din vægt på de dage, hvilket gør dig i stand til at planlægge for fremtiden. Hvis dine faktiske fastedage er forskellige fra din plan, så kan du ganske enkelt klikke på kalenderdagen for at ændre den. Ændr den til en faste-, ikke-fastedag eller til en mellemliggende dag ved et enkelt klik med en knap!

Diagram
Markér alle dine målinger for give dig en klar geografisk oversigt over dine fremskridt hen mod din målvægt.

Mad-dagbog
Lav en optegnelse over maden, du spiser. TrackMyFast beregner de totale kalorier spist hver dag og rådgiver dig om, hvor mange kalorier du har tilbage til hver fastedag.

Daglige statuspåmindelser
En daglig statuspåmindelse fortæller dig, om du er på en fastedag, hvor megen vægt du skal tabe, og hvor mange dage du er henne i din diæt.

Download TrackMyFast nu, og hold din fastediæt under kontrol!

 

Read more…

Tilmelding via Facebook virker nu

Jeg har opdaget at tilmeldingen via Facebook ikke har virket korrekt og har nu rettet det til.

Ved at være tilmeldt Sund Faste kan du skrive om dine egne oplevelser omkring 5:2 kuren, dele opskrifter, skrive kommentare til andre og stille spørgsmål i forummet.

Du kan bruge denne guide, som viser dig hvordan du tilmelder dig via Facebook: http://sundfaste.dk/del-din-erfaring

Read more…

Et magazin omkring 5:2 kuren

Jeg har lavet et online magazin omkring 5:2 kuren, som bliver opdateret automatisk hver dag.

Du kan se det online i din web browser eller downloade en app til tablet eller mobiler, hvor oplevelsen er ekstra god.

Magazinet indeholder informationer, opskrifter og alt andet, som omhandler 5:2 kuren.

Hvis du finder indhold, som bør være med, så smid et link i kommentar feltet.

Du finder magazinet her5:2 kuren magazin

Read more…

Døgnrytme og 5:2 Faste

Når du gerne vil i gang med at tabe dig, og du har valgt 5:2 Faste, er det vigtigt at du lærer din døgnrytme godt at kende. Du har måske ikke tænkt så meget over det inden, men prøv at holde øje med hvornår du spiser, og hvor meget du spiser på de forskellige tidspunkter i løbet af dagen.

Det kan være med til at give dig en god viden om hvornår du skal indtage mad, der mætter godt uden at give dig alt for mange kalorier på de dage du skal faste. Det kan også være med til at gøre dine fastedage lettere, så det er faktisk hjælp til selvhjælp, at du forbereder dig lidt. Når du gør det, er der også meget større chance for, at 5:2 Faste bliver en stor succes for dig. 

Er du nattevagt, arbejder tidligt om morgenen eller noget helt tredje, er det også vigtigt at du er opmærksom på dette. Det kan nemlig også have indflydelse på hvordan du kommer godt igennem dine fastedage på 5:2 Fastekuren.

Erfaringer med forskellige arbejdstidspunkter

Der kan være stor forskel på, hvornår du som menneske fungerer bedst, og derfor findes der i dag også såkaldte A, B og C ”mennesker”. Det har noget at gøre med hvornår på døgnet du fungerer bedst, og er du bedst om morgenen er du et A-menneske. Det er ikke helt ved siden af at sige, at det danske samfund er indrettet mest efter A-mennesker.

Har du selv arbejde på andre tidspunkter, end de almindelige, og går de godt i spænd med din 5:2 Faste, vil det være meget interessant at høre om de erfaringer du har gjort dig. Ved selv at have et mere eller mindre almindeligt arbejde, er det let at få passet fastedage ind her, og planlægge ugen fornuftigt efter det. 

Kom i gang med at tabe dig – 5:2 Faste gør det lettere

Der bør være mulighed for at tilpasse 5:2 Faste til alle, uanset hvornår de arbejder, hvad de laver og efter hvad de ønsker. Der er gode erfaringer her,  hvor der er godt gang i 5:2 Faste, så vil du gerne selv i gang, er det absolut kun at anbefale.

Find ud af hvor let det er, hvor hurtigt du kan komme i gang, og husk så at planlægge dine fastedage, så de bliver en succes. Der er mange andre som har gjort det før dig, så du kan helt sikkert også.

Read more…

Træning på fastedage

Når du går i gang med 5:2 Faste, er det vigtigt at planlægge dagene rigtigt, for det er ikke altid en lige god idé at træne hårdt fysisk de dage, hvor du vælger at faste. Når du træner hårdt fysisk forbrænder du også flere kalorier, og har du ikke indtaget så meget, vil der være mulighed for at komme underskud af energi.

Det kan betyde mange ting for kroppen, så har du mulighed for lidt adspredelse i løbet af dagen, med en god gåtur, støvsugning, rengøring eller lignende, vil det være godt at lave i stedet for hård fysisk træning. Husker du det, kommer du godt igennem de fleste fastedage, og det er jo kun 2 om ugen du skal faste, når det handler om 5:2 Faste.

Træning alligevel – pas godt på dig selv

Ønsker du alligevel at træne fysisk på en af dine fastedage, er det vigtigt at du er meget opmærksom på kroppens signaler. Det kan vise sig som ubehag, svimmelhed og lignende, når du giver den fuld speed i træningscentret, og du ikke har indtaget så mange kalorier i løbet af dagen.

Er du opmærksom på det, har du mulighed for at stoppe i god tid, og derfor vil du heller ikke komme ud hvor du besvimer eller lignende. Det vil dog stadigvæk være at foretrække, at du tager dig en god gåtur, hygger dig med huslige pligter og lignende arbejde i den stil, hvor du ikke på samme måde belaster kroppen fysisk.

Drik rigeligt med vand

Når du så bevæger dig ned i et fitness center, er det vigtigt at du drikker rigeligt med væske, så kroppen føler at den får noget indenbords. Det er med til at holde dig kørende, uden det dog vil være perfekt. Har du mulighed for at holde træningen til dage hvor du spiser almindeligt, vil det helt sikkert være meget bedre.

Det handler ofte om at prioritere sin dagligdag, og her må skal du gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig. Har du behov for at komme ned i et fitness center hver eneste dag, eller kan du godt undvære det 2 dage om ugen, hvor du i stedet for koncentrerer dig om at få frisk luft og lave huslige ting. De fleste vil helt sikkert have mulighed for at bruge 2 dage om ugen på frisk luft og oprydning samt rengøring i hjemmet. 

Find ud af hvordan du prioriterer din dage – og husk at dine fastedage i 5:2 Faste er med til at give dig vægttabet.

Read more…

Sultfornemmelsen - hvad kan du gøre

Når du starter med noget nyt, som du skal vænne kroppen til, vil der altid være modstand fra kroppens side. Det kan opleves på mange forskellige måder, og har det med mad at gøre, vil det som regel være en sultfornemmelse du har. Med 5:2 Faste, vil der være mulighed for at opleve sultfornemmelse, specielt de første gange du skal have fastedage, og det er der heldigvis noget at gøre imod.

Hvad kan du gøre ved sultfornemmelsen

Når du bliver sulten i løbet af en fastedag, er forskellige muligheder for at holde sulten fra døren. Det er jo ikke fordi kroppen ikke kan undvære maden, det er bare fordi du er vant til at indtage meget mere mad. Det vil specielt være i starten af 5:2 Faste du vil have den fornemmelse – så her kommer 3 muligheder for at gøre sultfornemmelsen mindre.

 • Vand – Der er ikke noget bedre end vand til at fjerne sultfornemmelsen, og så er det nærmest muligt at drikke lige så meget vand som du ønsker. Det kan fjerne den værste knurren i maven, og gøre det meget lettere at komme igennem de første gange du faster.
 • Skyr – Produktet der ligner en blanding mellem yoghurt og cremé fraiche, er også godt til at fjerne sultfornemmelsen. Der kan være forskel på hvor mange kalorier, der er i Skyr, dog går du ikke galt i byen, når du vælger at regne med 52 kalorier i 100 gram skyr. Når du har brug for nogle mindre mellemmåltider i løbet af en dag, så vil Skyr gøre meget godt for dig.
 • Radise eller Agurk – Når du kigger på kalorieindholdet i en radise og en agurk, vil du også her se, at kalorietallet er meget lavt. En radise giver dig 11 kalorier pr. 100 gram, og en agurk giver dig 14 kalorier pr. 100 gram. Vil du gerne have en eller anden form for snacks i løbet af dagen, vil det være muligt sammen med Skyr at indtage lidt radiser eller agurk, og så stadigvæk have plads til en lækker ret til aftensmad.

Dette er blot 3 tips til at hjælpe med sultfornemmelsen de første gange du skal faste. Det har hjulpet mig, og der findes garanteret mange andre tips – som også virker godt.

Har du forslag – vil jeg hellere end gerne høre dine tips, for sammen bliver vi helt sikkert stærkere og når vi er så mange, der er i gang med 5:2 Faste – er det jo fordi det virker.

Read more…

Kendte symptomer på ubehag ved 5:2 faste

Det giver sig selv at når man ændre sine madvaner markant, som i 5:2 kuren, så reagere kroppen.

Reaktionerne kan være både positive og negative, og selvom de fleste heldigvis primært har positive erfaringer, vil vi her beskrive nogle af de ubehagelige bivirkninger, som faste kan medfører og hvordan du kan modvirke dem:

 • Symptomer på dehydration eller overhydring
 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Træthed
 • Forstoppelse
 • Kvalme
 • Søvnløshed
 • Uregelmæssig menstruation

Hvordan du undgår negative bivirkninger:

"For lidt og for meget af det gode", størstedelen bivirkningerne ved faste kan reguleres og fjernes hvis du har en god væskebalance. Det tilrådes at drikke mellem 30-40 ml væske/ kilo legemsvægt for at undgå under- og overhydring. Det vil sige at en person på 60 kg skal drikke mellem 60 x 30-40 ml i døgnet = 1800 - 2400 ml væske.

Hvis væskebalancen er i orden kan både hovedpine og svimmelhed skyldes et dyk i blodsukkeret. Er det slemt bør du spise noget mad, gerne med det samme, og helst både fødevare med højt og lavt GI. Kombinationen skulle gerne give lidt til dit blodsukker her og nu og undgå du dykker for hurtigt igen. Som beskrevet i dette indlæg: (Derfor skal du spise fødevare med lavt GI-index) bør dine kalorier komme fra f.eks. fuldkornsprodukter, grønsager, fisk og kød.

Væske og fiberrig kost er den bedste og mest naturlige løsning problemer med forstoppelse på. Ændringer i både ens kost og motionsvaner påvirker ofte maven med det samme. Hvis det er svært at få nok fiber på dine fastedage så spis ekstra på dine spisedage. Derudover kan suppleres med f.eks. HUSK som er et naturprodukt bestående af tørrede frøskaller.

I din opstartsfase er det en god ide at fører dagbog over hvad du spiser og hvordan din krop reagerer. Hvis du dæmper din sult i for meget væske kan det f.eks give kvalme, det samme kan et dyk i dit blodsukker. Nedskrev også hvornår du spiser på dine fastedage, således at du har noget at regulere og ændre dit kalorieindtag ud fra.

Søvnløshed og uregelmæssig menstruation hører til de mere alvorlige bivirkninger. Sommetider regulere kroppen det stille og roligt med tiden, men igen er det vigtigt at være opmærksom på uhensigtsmæssige forandringer. Hvis forandringerne er store og påvirker din dagligdag, bør du måske accepterer at periodisk faste ikke er for dig og stoppe eller rådfører dig med din læge.

Er du i en periode af dit liv hvor du ønsker at blive gravid og er overvægtig, kan et vægttab ved hjælp af 5:2 kuren hjælpe dig. Her bør du dog supplere med en vitaminpille og stoppe med det samme hvis fasten påvirker din menstruationscyklus.

Read more…

Det er ikke helt ligegyldigt hvad man vælger at spise på fastedage, eftersom du kun må få 500/600 kalorier skulle det gerne være noget mættende. Madvarer med et højt proteinindhold og et lavt glykæmisk indeks(GI-indeks) er mest mættende.

5:2 kuren tilråder ikke at alle kalorier på fastedage kommer fra proteiner, da det ligefrem vil hæmme den sundhedsfaktor, som er gevinsten ved periodisk faste. Herunder at forebygge hjerte-kar sygdomme og cancer.

5:2 kuren foreslår derfor en fastekost, der er sammensat af proteinrige fødevare og kulhydrater med et lavt GI-indeks. GI-indeks er et udtryk for hvor hurtigt en fødevare får dit blodsukker til at stige. Alle fødevare har fået tildelt et tal fra 1 -100, hvor et lavt tal giver den mindste stigning i blodsukkeret. Et stabilt blodsukker er en af det vigtigste faktorer for et sundt helbred. Det er videnskabelig bevidst at et svingende og højt blodsukker medføre overvægt og dertil hørende livsstilssygdomme, som diabetes, hjerte-kar sygdomme, cancer og tidlig aldring.

Fødevare med lavt GI giver blandt andet følgende fordele (som specielt er værd at tage højde på fastedage, med kun få kalorier at gøre godt med):

 • Nedsætter appetitten efter et måltid
 • Giver længerevarende energi
 • Langsom frigivelse af insulin, hvorved sukkertrangen nedsættes

Lavt GI: under 55
Medium GI: under 70
Højt GI: over 70

5:2 kuren mener det er bedst at holde sig til fødevare med et lavt GI-indeks under 50 på fastedagene. Gi-indeks for kød og fisk er næsten lig 0, og det er derfor kun relevant at kigge på GI-indeks for kulhydraterne. Kulhydrater med lavt GI er blandt andet en del fuldkornsprodukter, største delen af grønsager, frugter og nødder. Derudover indeholder også mælk og æg et lavt indehold.

Det vigtigste er dog at holde sig indenfor kaloriemængden 500/600, GI-indeks kan ses som en hjælp til at klare fastedagene lettere med mindre sultfornemmelse og mere energi.

En vigtig information er lige, at Gi-indeks ikke siger noget om hvor sund en fødevare er, kun hvordan den påvirker blodsukkeret. Samtidig kan en kombination af fødevare med forskellige GI-tal ændre på den samlede sukkerbelastningen i kroppen (altså opveje hinanden lidt).

Der findes mange glykæmiske tabeller, Sundfaste har lavet denne til at udprinte: Download GI-Index

Read more…

Let læselig engelsk bog om 5 2 kuren

Den engelske bog "The 5:2 cookbook 100 recipes for fasting" af Angela Dowden er en letlæselig og overskuelig bog, der kommer godt rundt om hele ideen med 5:2 kuren.

De første 50 sider i bogen indeholder generelle informationer bl.a om hvordan periodisk faste virker, sundhedsfordelene, hvordan der kan spises på fastedage og normale dag samt hvordan du kommer godt i gang.

Der er rigtig mange gode råd og tips til hvordan du bedst planlægger dine fastedage og får en hverdag med 5 2 kuren til at fungere.

Herefter følger opskrifter på menuer på henholdsvis 100, 200 og 300 kalorier, der er beskrevet med forskellige måle-enheder og således lette at oversætte til danske forhold. Bagerst i bogen findes en overskuelig kalorietabel.

Køb bogen her: The 5:2 cookbook 100 recipes for fasting

Read more…

4 ugers madplan til 5:2 kuren

Det tager ca. en måned at ændre en vane og nogle gange lidt længere. 5:2 kuren kan både opfattes som en slankekur og en sund livsstil. Når madvaner skal ændres og en ny tilgang til så stor en del af livet, som vores måltider er, kræver det en god planlægning.

Det er derfor en god ide at planlægge måltiderne på fastedagen, således at det er muligt at sammensætte nogle menuer, der mætter og smager godt( og fristelser undgås). Her er 4 ugers eksempel på 5:2 menuer og hvordan 500/600 kcal kan fordeles over en dag.

1. fastedag

Morgenmad: 1 appelsin, 200 gr cantaloupe melon, 1 blødkogt æg (274 kcal)
Frokost: 200 gr agurk (30 kcal), 100 gr gulerødder (41 kcal)
Aftensmad: 100 gr quorn filet (90 kcal), 100 gr rød peber (31 kcal), 100 gr tomater (21 kcal)

Ialt 487 kcal
Er du mand kan du tilføje 1 skive rugbrød til din morgenmad eller spise 100 gr ekstra quorn filet til aften

2. fastedag

Morgenmad: 120 gr skyr, 50 gr blåbær, 10 gr mandler ca 10 stk. (160 kcal)
Frokost: 100 gr æble
Aftensmad: en dåse tun (140 kcal), 100 gr rød peber (31 kcal), 100 gr tomater (21 kcal) 100 gr. agurk (15 kcal), 50 gr tzatziki (70 kcal)

Ialt 489 kcal
Er du mand kan du f.eks tilføje 50 gr tzatziki til din aftensmad eller en lille banan til din frokost

3. fastedag

Morgenmad: røræg af 2 æg, 50 gr kalkunbacon (229 kcal)
Frokost: 100 gr ananas, 100 gr cantaloupe melon
Aftensmad: 300 ml Knorr tomatsuppe (195 kcal)

Ialt 508 kcal
Er du mand kan du vælge at tage et mini flute til din suppe

4. fastedag

Morgenmad: smoothie af cheasy vanilje yoghurt 100 gr, 100 gr jordbær, 10 gr rugfras 1/2 dl appelsinjuice (148 kcal)
Frokost: 200 gr cantaloupe melon
Aftensmad: 1 potion chili con carne lavet med quorn (279 kcal) opskrift følger

Ialt 495 kcal
Er du mand kan du f.eks. spise ca. 20 mandler i løbet af dagen eller som aften snack

5. fastedag

Morgenmad: 120 gr skyr, 1/2 appelsin (119 kcal)
Frokost: 100 gr pære
Aftensmad: 100 gr varmrøget laks, 100 gr blomkål og 100 gr gulerødder let kogte (318 kcal)

Ialt 495 kcal
Er du mand kan du komme 20 gr rugfras på din skyr

6. fastedag

Morgenmad: havregrød - 1 dl havregryn 2 dl vand kan varmes i mikroovnen, serveres med 50 gr blåbær oven på ( 190 kcal)
Frokost: 200 gr gulerødder
Aftensmad: 100 gr kyllingefilet uden skind (165 kcal), 100 gr kogte kartofler(82 kcal)

Ialt 509 kcal
Er du mand kan du vælge at supplere din aftensmad med lidt mere kylling og kartofler

7. fastedag

Morgenmad: 1appelsin, 100 går honningmelon (122 kcal)
Frokost: 1 skive rugbrød, 1kogt æg, 100 gr tomat (204 kcal)
Aftensmad: 100 gr quorn stykker-bitar, 200 gr blandet salat - agurk, salat, tomater, peberfrugter (172 kcal)

Ialt 498 kcal
Er du mand kan du evt spise 3-4 skiver parmaskinke til din morgenmad

8. fastedag

Morgenmad: 200 gr agurk, 1 grapefrugt (73 kcal)
Frokost: 1 dåse tun, 1/2 avocado, 20 gr løg, 50 gr cheasy fraich 5 % - avokadoen moses i cheasy fraich og blandes med løg og tun (270 kcal)
Aftensmad: 200 ml knorr karry suppe (160 kcal)

Ialt 503 kcal
Er du mand kan du tilføje et blødkogt æg til din morgenmad

Husk at holde øje med dine drikkevare. Vand, te, kaffe og light/diet sodavand kan indtages uden beregning men f.eks mælk og juice indeholde kalorier og skal medregnes i det samlede kalorieregnskab.

Read more…

Vi har alle forskellige erfaringer med og måder at ændre vaner på. 5:2 kuren er ikke kun tænkt som en slankekur, men også en livsstilsændring på grund af de sundhedsfordele, som fasten giver.

I forhold til at styre efter et vedvarende vægttab er måling er god ide, ugentlig vejning, kontrol af BMI og taljemål er gode indikatorer for om man er godt på vej. En af vejene til en succesfuld ændring er at kuren følelse overkommelig og simpel. Vi har her nogle gode råd til hvordan dine fastedage bliver lettere at komme igennem.

Få rigeligt at drikke

Drik rigeligt med kaloriefri væske i løbet af dagen. Meget af den væske vi normalt får kommer gennem maden og der er derfor behov for at kompensere, for ikke at komme i væskeunderskud og blive dehydreret. Tit forveksler vi tørst med sult og ved at drikke jævnt i løbet af dagen kan det afhjælpe sultfølelsen.

Vær fleksibel

Lås dig ikke fast på at skulle gennemføre dine fastedag efter et fast skema, med mindre det passer ind i din hverdag. 5:2 kuren foreskriver ingen regler for hvordan dine to fastedage skal ligge i forhold til hinanden, så prøv dig frem og ændre gerne fra uge til uge således at det passer ind i dit sociale liv

Hold dig væk fra fristelser

"Ude af øje ude af sind" fristelserne kan være store specielt på en fastedag. Prøv at fjerne slik, kage og andre fristelser så du ikke hele tiden skal udfordre dig selv. Er du inviteret i byen, til fødselsdag eller ligende så husk at være fleksibel og ryk din fastedag, hvis muligt.

Planlæg din fastedag

Der størst chance for at en fastedag forløber godt hvis der ikke er for mange mad-udfordringer. Planlæg i store træk hvad du vil spise og hvornår, køb ind dagen før og tilbered evt. noget af maden. Planlæg også i forhold til dine aktiviteter og din arbejdsbyrde, jo mere du har forberedt dig jo bedre klare du dig gennem fastedagene. Prøv at gemme kalorier til små snaks, der kan tages i løbet af dagen, hvis sulten bliver stor f.eks et stykke agurk eller en halv appelsin.

Mindful spisning

Mindful spisning handler om opmærksomhed og ro omkring dit måltid. Spis små mundfulde og spis din mad langsomt. Giv dig tid til at nyder og smage ordentlig på maden og husk at mærke efter om du er sulten før du spiser. På fastedage kan du prøve at drikke lidt før du spiser, nogle gange kan det tage sultfornemmelsen og måske var det bare trøst du følte. Fastedagene kan hjælpe dig til at få en bedre fornemmelse af sult og tørst, som du også kan bruge på ikke-fastedage. Mindful spisning handler også om at spise når sulten melder sig og ikke bare af vanens magt.

Find en faste-ven

Nogle ting glider lettere hvis man ikke er alene om det. Forskning viser, at hvis du har større succes for at gennemføre en kur og en livsstilsændring, hvis du har støtte og nogle at dele dine erfaringer med. Du er også meget velkommen til at bruge bloggen her hos Sund faste.

Read more…

Historien bag 5:2 kuren

I sin søgen efter vejen til et langt og sundt liv har den engelske læge og journalist Michael Mosley undersøgt forskellige former for kaloriefattige diæter.

Inspirationen til den måde at leve sit liv på kom efter han havde mødt verdens ældste marathonløber, en 101 årige indisk mand der fortalte, at han hele sit liv har været vegetar og meget opmærksom på sit daglige kalorieindtag.

At kontrollere sit daglige madindtag er et stigede problem for en stor del af befolkningen og hvordan kan man egentlig få kontrol over sit kalorieindtag?

Mosley, der ikke er interesseret i at leve resten af sit liv på streng diæt, valgte derfor at søge efter en anden måde at sænke sit kalorieindtag, som kunne give ham de samme sundhedsfordele. Han begyndte at undersøge forskellige former for faste, afprøvede en del på egen krop og tog kontakt til forskellige ernæringsforskere på området. Dermed var grunden lagt til 5:2 kuren, som Sund Faste tager udgangspunkt i.

Mosley' undersøgelser kan ses i BBC programmet Two Horizon:

Read more…

Fastedage

Det anbefaledes at ligge de to fastedage forskudt i løbet af ugen, f.eks. mandag - torsdag eller onsdag - søndag alt efter hvordan det passer ind i din hverdag.

En fastedag varer ca. 36 timer det vil sige fra du har spist aftensmad mandag til du spiser morgenmad onsdag, hvis fastedagen er tirsdag.

På fastedage må du som kvinde indtage 500 kalorier og som mand 600 kalorier, hvordan du fordeler dem over fastedagen bestemmer du selv. Nogle fordele kalorierne over to måltider, morgen og aften andre spiser småt over dagen.

Read more…

Kalorier på fastedage

5:2 fasten tillader et begrænset indtag af kalorier på fastedagene.

For at få effekt af fasten må kalorierne ikke komme fra hvidt sukke, brød, ris, pasta eller kartofler. Husk at kalorier i drikkevare skal medregnes, det anbefaledes derfor at holde sig til vand, te og kaffe(uden mælk og sukker).

Protein og fiberrig kost tilrådes, det vil sige fødevare som kød, fisk, æg og grønsager. Jo mindre forarbejdet maden er jo større mæthedsfornemmelse, da det giver maven noget at arbejde med. Derudover anbefaledes suppe, som et godt alternativ, da det også giver en god mæthedsfornemmelse.

Er du i tvivl om hvor mange kalorier de enkelte fødevare indeholde findes en god oversigt på http://www.kalorietabel.dk/

Read more…

Hvem kan følge 5:2 kuren

Alle voksne over 18 år kan følge kuren. Der er dog enkelte undtagelser:

F.eks. bør gravide ikke faste, da de har brug for deres daglige kalorier. Insulinkrævende diabetes patienter bør heller ikke følge fastekuren. Personer med spiseforstyrrelser frarådes at faste, samt personer der i forvejen er undervægtige.

Tager du medicin dagligt bør du kontakte din læge før du prøver at faste, da det kan påvirke virkningen af din medicin.

Børn og teenager i voksealderen må heller ikke følge en periodisk fastekur.

Read more…

Faste og motion

Faste og motion udelukker ikke hinanden, det anbefaledes dog at planlægge lettere træningspas eller gå ture på fastedagene.

Her kunne anskaffelse af en skridttæller være en motivation til at nå de daglige 10.000 skridt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Motion af enhver art kan samtid være med til at fjerne det fokus på mad og sult, som vil opstå i løbet af fastetiden.

Videnskabelige undersøgelser har vist at motion under faste og på tom mave kan fremme fedtforbrændingen. Så hvis et vægttab er hovedformålet med 5:2 diæten kunne det være en god ide at inddrage motion.

Igen er det vigtigt at lytte til kroppen, evt. planlægge dine kalorier i forhold til din motion og stoppe hvis du føler dig utilpas. Utilpashed i forbindelse med faste og motion skyldes ofte mangel på væske, sørg derfor for at drikke rigeligt med væske før og efter din træning.

Read more…

Nyhedsbrev

Få automatisk information omkring 5:2 kuren direkte i din mailbox. Tilmeld dig her: Tilmeld nyhedsbrev

lain zwen is now a member of Sund Faste
Nov 5
Dorthe nielsen is now a member of Sund Faste
May 23
Hjælp med at lære 5:2 Bot alt omkring 5:2 kuren. Stil den spørgsmål og den vil lære hurtigt....
htt…
Charlotte Hansen is now a member of Sund Faste
Feb 7
Lone Hasemann Rydén is now a member of Sund Faste
Feb 6
Linda Hesse Poulsen is now a member of Sund Faste
Jan 31
Irma.myllerup is now a member of Sund Faste
Jan 27
Karina is now a member of Sund Faste
Jan 19
Monika Faber is now a member of Sund Faste
Jan 18
Per Madsen is now a member of Sund Faste
Jan 14
Michael Thompson is now a member of Sund Faste
Dec 27, 2017
shilong barry updated their profile
Nov 7, 2017
shilong barry is now a member of Sund Faste
Nov 7, 2017
Vibeke helligsøe is now a member of Sund Faste
Oct 29, 2017
Sussi Robinson is now a member of Sund Faste
Sep 4, 2017
John Martin is now a member of Sund Faste
May 17, 2017
Jørn Severinsen posted a discussion
May 6, 2017
Jørn Severinsen is now a member of Sund Faste
May 6, 2017
Lisbeth Vienberg is now a member of Sund Faste
Apr 23, 2017
Susanne updated their profile
Apr 20, 2017
More…